Fysikkelever besøkte Sintef og MiNaLab

Nylig besøkte våre fysikkelever på de studieforberedende linjene elektro og tip, Sintef og MiNaLab.

Faglærer Sigrid Melander Vie forteller fra besøket:

Sintef er et forskningsinstitutt i Oslo, og MiNaLab, som står for Mikro- og Nanoteknologilaboratoriet, er et laboratorium som Sintef har sammen med Universitetet i Oslo. På MiNaLab lages det bittesmå sensorer, og forskes på fornybar energi, ikke minst solenergi.

Nylig var våre fysikkelever på de studieforberedende linjene elektro og tip, på besøk på Sintef og MiNaLab.

Besøket ble innledet på Sintef, hvor en forsker lærte elevene om sensorer. Med utgangspunkt i spørsmålene 'Hva er en sensor?', og 'Hvordan fungerer en Nintendo wii konsoll?', fikk elevene lære hvordan man lager en bevegelsessensor til en slik konsoll, og hvordan dette henger direkte sammen med fysikk og de fysiske lovene elevene allerede kjenner igjen fra undervisningen på skolen. Videre fikk elevene lære om hvordan man kan lage slike sensorer på mikro- og nanonivå, slik det gjøres på MiNaLab.

Etter å ha vært på Sintef, fortsatte besøket på MiNaLab. Her var det forskere som viste frem deler av det som lages på laboratoriet, og som elevene kunne snakke med og stille spørsmål til. Laboratoriet har også et hypermoderne renrom hvor elevene fikk komme på omvisning ikledd nødvendig bekledning.