Tidligere MD-elever: Hva gjør de i dag?

Som utdannet ved Musikk, dans og drama v/Rud vgs kan veien videre føre til mange spennende muligheter innen bransjen. Les intervju med flere tidligere MD-elever om hvordan de opplevde årene på Rud og hva de holder på med i dag:

 Bendik Brænne - Musikkelev fra 2003 til 2006:

1.      Hva gjør du/hvilket yrke har du nå? - Jeg jobber som saksofonist og spiller til daglig med noen få prosjekter. De siste årene har det stort sett vært med Amund Maarud sitt band, men jeg jobber også litt freelance. Ved siden av det lefler jeg litt med et countryprosjekt der jeg synger og spiller piano. 
2.      Hva har Rud betydd for deg? - Rud er en veldig sosial skole og har betydd mye for meg. Flere av vennene jeg fikk der har jeg fortsatt og fire av dem spiller jeg også masse med, blant annet i mitt eget band. 

3.      Har du hatt bruk for noe av det du lærte på Rud?  - Ja, det har jeg. Det er avgjørende å få seg et teknisk grunnlag på instrumentet man spiller, noe jeg fikk gjennom strålende saksofonundervisning på Rud. Jeg har også fått mye bruk for den generelle musikkundervisningen.  

 

Foto: Eivind H. Natvig

Tuva Syvertsen - Rudelev fra 1999 til 2002:

Felespiller, vokalist og frontfigur i musikkgruppen  Valkyrien Allstars.
I Stjernekamp-finalen høsten 2012!

 

Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars - tidligere Rudelev i STJERNEKAMP-finalen!Foto: Eva Groven, Budstikka. Foto: Eva Groven, Budstikka.

Jarle Bernhoft, tidligere elev ved musikklinjen på Rud:

Sanger, multiinstrumentalist, komponist og tekstforfatter.  Årets spellemann og beste mannlige artist under Spellemannprisen 2011.

Jarle Bernhoft holder konsert på Rud videregående skole
Jarle Bernhoft holder konsert på Rud. Foto: I. Langhelle

Alexander Rybak, musikklinjen v/Rud vgs -05:

Hva har Rud betydd for deg?

Alt! Blandingen av gode venner innen samme "bransje", inkluderende og lyttende lærere, søte dansejenter, konserter og revyer, festing og flørting, innpakket i en fin dal beskyttet av Kolsås-trollet, gav meg inspirasjon hver eneste dag. 

Har du hatt bruk for det du lærte på Rud?

Tja, det meste. Følg med i timen, folkens!

 
Alexander Rybak
Foto: NRK/Fredrik Arff/Dinamo
 

Pål Sverre Valheim Hagen, dramalinjen v/Rud vgs -99:

Hva har Rud betydd for deg?

Rud ble en mulighet til å skifte miljø etter ungdomsskolen. Jeg likte drama valgfag og tenkte at dramalinja kanskje var noe for meg. På Rud fikk jeg utforske interessen for teater, samtidig som jeg fikk studiekompetanse jeg kunne bruke til videre utdanning. På Rud ble jeg kjent med ulike typer teater. Gode lærere gav meg muligheten til å leke og eksperimentere og finne ut litt om hva slags teater jeg var mest interessert i. 

Har du hatt bruk for noe av det du lærte på Rud?

Skolen gav meg et grunnlag for videre skuespillerarbeid. Lekenheten og kreativiteten som preget undervisningen på Rud inspirerer fortsatt mitt arbeid.

 
Pål Sverre Valheim Hagen fra filmen De usynlige
Scanbox/Paradox/Filmweb

Kristin Helgebostad, danselinjen v/Rud vgs -03:

Hvilket yrkesvalg har jeg gjort?

Jeg er blitt moderne og samtidsdanser, jobber freelance som utøver med flere koreografer, koreograferer egne verk og er pedagog.

Hva har Rud betydd for meg?

Danselinjen på Rud har betydd enormt mye for meg. Skolen har i stor grad påvirket hva slags kollega og utøver jeg har blitt. Som elev følte jeg meg sett og tatt på alvor. Både fysisk, kreativt og intellektuelt. Det er fysisk krevende å være danseelev på Rud, men sånn er det også ute i det profesjonelle livet.
Det unike ved Rud er at man i tillegg til klasser i klassisk, jazz og moderne får inngående kunnskap om andre viktige sider ved dans. Dette gjør tilnærmingen til dans på denne danselinjen spennende, intelligent og aktuell. Kunnskap om dansekomposisjon, kroppsbevissthet, dans i et samfunnsperspektiv og dansehistorie er informasjon jeg har brukt masse både på Kunsthøgskolen og i jobbsammenheng.
Rud oppfordrer til å jobbe bevisst, tenke selv og til å finne sin egen kunstneriske integritet. Søk og gled deg hvis du kommer inn!

 

Kristine Ramberg Aasen, danselinjen v/Rud vgs 2000: 

Hva har Rud betydd for deg?

Rud ga meg muligheten og tiden til å være kreativ sammen med gode venner. Jeg fikk drive med det jeg likte aller best og lærte meg å flytte mine egne grenser.

Hvilke yrker har du valgt og hvorfor?

Jeg har valgt å utdanne meg til ballettpedagog og journalist. I dag jobber jeg som journalist fordi jeg får mulighet til sette fokus på mennesker og situasjoner som fortjener oppmerksomhet. I tillegg får jeg brukt både skapergleden og kreativiteten.

 

Erik Smith, trommeslager, musikklinjen v/Rud vgs i -84:

Jeg jobber nå som freelance musiker, bandleder, foredragsholder, clinic-musiker, lærer (Norges Musikkhøyskole) og skribent.

Perioden på Rud var veldig lærerik og utfordrende, og lærerne var meget bra. Tiden på Rud forberedte meg på et liv som proff musiker, og jeg fikk mange venner som senere skulle bli gode kolleger. Håper alt er bra på Rud, og at mange søker seg til den flotte skolen fremover!

 

Kim Johannesen, el-gitarist, musikklinjen v/Rud vgs -04:

For meg var det viktig å gå på Rud, fordi jeg der møtte likesinnede som ønsket å drive mye med musikk, og som jeg kunne øve og spille med. I tillegg til annet skolearbeid fikk jeg mye tid til å jobbe med musikken, noe som har vært veldig viktig for min videre karriere som musiker. Det var bra lærerkrefter i musikkfagene, og jeg vil spesielt trekke fram min daværende gitarlærer, Frode Kjekstad, som en av grunnene til at jeg har kommet dit jeg har i dag.

 

Tove Margrethe Erikstad, cellist, musikklinjen v/Rud vgs -02:

Rud ga meg en bred og allsidig grunnmur både musikkfaglig og personlig. Gode lærere inspirerte og engasjerte meg, men aller viktigst var musikkgleden og det mangfoldige miljøet på skolen.

 

Anders Kregnes Hansen, klassisk slagverker, musikklinjen v/Rud vgs -03:

Rud VGS og musikklinja har betydd veldig mye for meg som klassisk slagverker. Jeg fikk uvurderlig basiskunnskap i musikkteori og på mitt hovedinstrument. Dette gjorde meg klar til høyere musikkstudier. I tillegg finner man et unikt elevsamhold på musikk-dans-drama det er vanskelig å finne på andre studieretninger