Studietur til Latvia

Sosiologielevene fra Rud har vært i Valmiera og besøkt elever fra Pargauja gymnas. De har deltatt i undervisningen, besøkt spesialskole, aldershjem, fengsel og mye mer. Se flere bilder og les hva lærerne forteller om turen.

Lærerne Martha og Bjørn forteller:

Disse dagene var de på skole sammen med vertselever fra Valmiera Pargauja gymnas. De deltok i undervisningen sammen med elevene og ledet også de latviske elevene i norskundervisningen. Rud Videregående skole har samarbeidet ulike partnere i Latvia siden 1998

Elever og lærere fra gymnaset tok veldig godt imot oss og viste oss rundt i historisk museum i Valmiera, aldershjemmet, Dauguli spesialskole for elever med tilretteleggingsbehov, og tok oss ut til bowling, restauranter og shopping i Valmiera. Vi besøkte også Valmiera fengsel og en bunkers fra den kalde krigen i Ligatne. Bunkersen var beregnet på den politiske ledelsen i Latvia i tilfelle av en atomkrig og var en hemmelighet helt frem til 2003.

Tema for turen var kulturforståelse og kulturforskjeller hvor vi har fokusert på å finne noen kjennetegn ved latvisk kultur, samt årsaker til likheter og forskjeller mellom norsk og latvisk kultur. Ruds elever var godt forberedt til å undervise om norsk kultur på Valmiera gymnas og deltok i undervisningen i latvisk, matematikk og historie. Omvisning i Valmiera fengsel var veldig spennende og interessant, vi besøkte undervisningen, kantina og isolatceller. Aldershjemmet vi besøkte var på høyde med norske aldershjem og det var en fint å besøke spesialskolen i Dauguli.

Det har vært en veldig lærerik tur hvor vi har lært mye om Latvia, blant annet om hvordan kommunismen har satt sine spor i landet. I tillegg har norske og latviske elever knyttet nye vennskap.