Ny rektor på Rud

Lill Harriet Koi (53) er Rud videregående skoles nye rektor. I høst vil skolen bli kjent med en rektor som er opptatt av relasjoner, samarbeid og resultater og som ønsker at Rud vgs skal være en synlig skole både for lokalsamfunnet og skoleeier.

- Jeg ønsker å være en synlig og aktiv rektor som bidrar til å skape gode relasjoner og godt samarbeid. Min strategi er enkel og grei: Jeg vil bygge videre på det gode arbeidet som utføres på Rud i samarbeid med ansatte, tillitsvalgte og elever, sier Koi.

Koi ser også noen konkrete områder som vil kreve hennes oppmerksomhet. - Vi trenger å få flere elever til å gå ut i lære, og det er viktig å få byggeprosjektet med ny skole på Rud inn i en god og konstruktiv prosess med bred brukerdeltakelse, sier Koi.

Koi har lang erfaring som skoleleder i ulike funksjoner, herunder 14 år som rektor ved Kirkenes videregående skole og Skien videregående skole. Nå gleder hun seg til å bli kjent med en ny skole.

- Jeg føler meg trygg i skolelederrollen, men for meg er det viktig å erkjenne at Rud er en kompleks skole og det er mye jeg må lære mer om. Jeg vil derfor bruke den første tiden til å intervjue skolens ledere. Dette er en oppgave jeg går til med nysgjerrighet, entusiasme og ydmykhet, sier Koi.

Som rektor fokuserer Koi på relasjoner, samarbeid, synlighet og resultater.

- Jeg er opptatt av relasjoner og samarbeid. Det er i møte mellom lærer og elev at læring skjer. En god lærer er en god klasseleder, og en god klasseleder er en som har gode relasjoner til sine elever.

Det er også viktig at lærere kan lære fra hverandre. Lærere er kunnskapsarbeidere og i våre dager vet vi at kunnskap styrkes, skapes og foredles av deling og samarbeid. På skoler som har gode profesjonelle lærerfellesskap, får elever større læringsutbytte. Jeg tror dette er særlig viktig på en skole med stor grad av yrkesfag fordi hos oss er folk en viktigere kunnskapskilde enn bøker, sier Koi.

Den nye rektoren har en master i skoleledelse og øvrig utdanning innen pedagogikk, IT, internasjonalisering, italiensk og økonomi og administrasjon.

Hun er født i Finnmark, vokst opp i Liberia i Vest-Afrika og tilbragte tenårene i Vestfold. Hun dro til Madrid etter studier i bl.a. Kristiansand og Oslo før hun slo seg til ro i Kirkenes på grensen til Russland, rett nok avbrutt av noen års studier i Tromsø og Italia. I tillegg til skoleerfaring har hun også jobbet noen år i næringslivet. Hun har to voksne barn, på hhv 25 og 26 år. De siste ni årene har hun bodd i Skien med et kortere opphold i Berlin.

- Familien min er fra Kirkenes, men jeg trodde aldri jeg skulle bli boende der i 20 år. Men Kirkenes, som ligger på grensen til Russland, er et veldig unorsk sted, og det appellerte til meg. Min familie er jo en skikkelig unorsk finnmarksmiks med samiske, russiske, finske og norske aner iblandet et par tysk-østeriske soldater fra krigens dager, sier Koi.

Koi forteller at hun elsker å reise for å oppleve nye steder og nye folk. - Jeg anser meg som et internasjonalt menneske og er nok en liten språknerd. I tillegg til norsk og engelsk, har jeg lært meg italiensk og tysk og kan gjøre meg forstått på spansk og russisk. Jeg er glad i å reise og har en sterk interesse for kultur i vid forstand; film, musikk, litteratur, kunst og teater. Jeg liker å se på verden i et større perspektiv, understreker hun.

Lill Harriet Koi

E-post Lill.Harriet.Koi@rud.vgs.no